Hem»Januar 2017»IF YOU’RE GOING TO SAN FRANCISCO

IF YOU’RE GOING TO SAN FRANCISCO

0
Delat
Pinterest Google+

 

Det oändliga mikro-kosmos

San Francisco ligger, som de flesta vet, i norra delen av den amerikanska delstaten Kalifornien. Staden ligger i området som kallas San Francisco Bay Area och här bor 7 miljoner invånare. Men själva San Francisco är faktiskt inte så stort. De 837.442 invånare gör staden till Kaliforniens fjärde största stad men på ett förunderligt sätt känns staden både liten och lokal – och helt oändlig. Den mindre än 10×10 km stora halvön rymmer så många förunderliga och finurliga miljöer och mikroklimat, att du aldrig tröttnar på att upptäcka och utforska den. Härav oändligheten. Men det räcker med att du besöker samma coffee shop ett fåtal gånger och de hälsar på dig som en gammal vän, härav det lokala.

 

Alla kommer någon annanstans ifrån

San Francisco är en stad som består av människor från världens alla hörn. Människor på snabb – eller långsam – genomresa. Alla kommer någon annanstans ifrån, bara ett fåtal är födda och uppvuxna i staden. Det föder en dynamik och öppenhet. Men ingen New York- aktig rastlöshet, för – hey man, det är ju Kalifornien, västkusten – nästa stopp västerut är Hawaii.

 

Höjd till skyarna

I San Francisco finns det mycket kapital, det investeras mycket och man höjer utveckligen till skyarna. Silicon Valley och Stanford University som ligger söderut och levererar även de stora möjligheter och har höga ambitioner. Det har genom åren skapat en företagsanda som byggt upp företag som Twitter, Google, Facebook och Airbnb. Utvecklingen av stadens egendomspriser har heller ej gått spårlöst förbi.

Det finns oändligt många sätt att avnjuta San Francisco på. Det finns något för den hippa, den kulinariska, den kulturella, den historie- eller naturintresserade, – det tar aldrig slut, du vill bara ha mer.

 

 

Tips i massor

Årstiderna och mikroklimatet

Om du kan välja fritt mellan årstiderna, så åk till San Francisco på hösten. Då är vädret fantastiskt, der är hög och klar luft, varmt och det regnar sällan förrän i januari. Då kan det å andra sidan vara tämligen vått och kyligt. Undvik juli, då den beryktade dimman ofta drar in över staden och lägger som en stor, tjock trist matta – lite lika en svensk gråvädersdag med temperaturer på 14-15 grader. Men i motsats till det svenska gråvädret, som kan vara veckovis så varar dimman högst ett par dagar – vilket kan vara tillräckligt om du endast har ett par dagar i staden. Och dimman ligger endast över stan, kör du några kilometer mot norr, söder eller öster så är det i regel sol och värme.

Det finns en hel del annat intressant att tala om gällande vädret i San Francisco, då det kan skilja 10 grader mellan Ocean Beach och Baker Beach, som endast ligger 2 kilometer från varandra. På grund av det kalla havet, solens värme, det kuperade området och de topografiska förhållandena, finns det ett dussintal av mikroklimat i stan. Ladda ner en app, t ex Mr Chilly, där du på mikronivå kan få information om vilken strand eller vilken ”hood” du ska välja idag. Kom ihåg att alltid klä dig enligt lager-på-lager principen – går du runt hörnet så kan du gå från värmande sol till en isande vind.

 


 

För turisten

 • Alcatraz. Fängelseön ”so close, yet so far away”. Ta natturen, och betala för soundtracket – det är en upplevelse. Ta med en varm tröja och bekväma skor – det är kallt i fängelsecellerna.
 • Sjölejonen vid Pier 39. Området är en turistfälla, men sjölejonen är roliga att se. De skäller, grymtar och luktar – helt unikt.
 • Lombard Street. Den kurviga vägen som är belagd med röda kullerstenar, mellan gatorna Hyde och Leavenworth – spårvagnen stoppar där också. Gå ner längs vägen, eller kör om du har bil. Det är bara turister som gör det , men det är kul och helt gratis.
 • Golden Gate Bridge. Alltid lika vacker och lockande. Betrakta den på avstånd eller på nära håll, cykla över eller kör bilen över till Marin och klättra upp på höjden och betrakta bron. Alla gör det, även stadens invånare.
 • Ferry Building. En vackert restaurerad historisk byggnad, där Farmers’ Market idag huserar. Här kan du köpa lokala råvaror tisdag, torsdag och lördag fram till kl.14.00.
 • SF MOMA. Det fantastiska, nyrenoverade konstmuséet är ett måste. En inspirerande lisa för själen.

 


 

För ’undercover-turisten’

 • Åk med spårvagnen. Det är bara mysigt att se stan i snigelfart – och lokalborna använder dem också. Hoppa på i mitten av rutten Powell/Hyde, ej vid Union Square eller Beach Street, där det är långa köer.
 • Åk med färjan till Tiburon, den mysiga orten med den vackraste utsikten av hela San Franciscos skyline. Färjan går från Ferry Building eller Pier 41.
 • Castro Street. Kärlek är vackert – oavsett kön, nationalitet och ålder. Kærlighed er smukt – uanset køn, race og alder. Börja vid den enorma regnbågsflaggan i hörnet av Market Street, och titta på alla människor, hundar och i alla fönster. Härlig mångfald och stort särpräglat utbud i vissa butiker.
 • Haight Ashbury. Ta tidsmaskinen, och flyg tillbaka till flower-power-tiden på Haight Street, strax innan du kommer till Golden Gate Park. De doftar av rökelse i butikerna och du hittar en hel del tingel-tangel i dem, men även det är kommersiellt idag.
 • Presidio. Hyr en cykel, ta en tur i det gröna, stanna vid branten strax innan Stilla havet. Ta av dig skorna och gå en tur på den lilla Baker Beach – utsikten mot Golden Gate Bridge är fantastisk.

 

 


För dig med bil

 • Ta en tur ner på Highway 1, längs kusten. Se hur långt du kommer, du kommer inte       vilja stanna. En av världens vackraste bilvägar.
 • Både Highway 280 och 101 tar dig till hjärtat av Silicon Valley, San José, som är en blomstrande och välmående stad. På vägen passerar du Palo Alto, där Stanford Universitet ligger. Palo Alto är en mysig och vacker stad. Om det är dimmigt och tråkigt i San Francisco, så är det varmt och vänligt i Palo Alto.
 • Kör du norrut så kommer du till vindistrikten. Napa Valley är den mest kända och mest kommersiella vindistriktet. Sonoma Valley, som ligger mer västerut, är till viss del kommersiellt – men lite mysigare. Ha inga förhoppningar om att göra några vinfynd prismässigt, det är dyrt, men trevligt.

För de flesta

 • Det finns plats för många människor i San Francisco. Stan är byggd för konferenser och konvent.
  Kapaciteten är stor, men så är även efterfrågan. Planlägg större grupper i god tid, och lägg även lite extra på upplevelser.
 • Dela eventuellt ut en liten inspirationslista med ’things to do’, med estimerad tidsåtgång. Deltagarna kan inte göra allt men det är värt ett försök.
 • Kom ihåg att det är inte New York. Tempot är lugnare här och vädret är annorlunda här. Peace, love and harmony. Remember to put some flowers in your hair.


 

För den hungriga och törstiga

 • Tag en drink på en av de många barerna med utsikt, t ex The Starlight Room på Sir Francis Drake Hotel eller Top of the Mark på 999 California – två klassiker.
 • Restauranger och inspiration från alla världens hörn. Råvarorna är läckra och servicen på topp. Det kostar, och det tillkommer 15-20% i dricks ovanpå slutnotan. Kaliforniskt vin är absolut inte billigare här bara för att det är lokal producerat. Men trots detta, avstå inte från kulinariska upplevelser.
  – In Situ på SF MOMAs. Matkonst – de säger att inspirationen bl.a. kommer från NOMAs René Redzepi
  – Black Cat, 400 Eddy St. Super trendigt med en retro-twist. Det ligger en jazzklub i källaren – men kom ihåg att boka plats
  – Mezcalito, 2323 Polk St. Upscale Mexican style. Välkommen till Kalifornien.

 


 

san-francisco-ba-6

 

British Airways gör det enkelt för dig att besöka den kaliforniska kusten

Flyg med British Airways till San Francisco från både Stockholm och Köpenhamn via London

Med British Airways många avgångar till SFO är det enkelt att njuta av färgrika stan. Det tar 10 timmar direkt från London till San Francisco. British Airways har två dagliga avgångar från London med A380 och B777. Som resenär med British Airways kan du ta  med 2×23 kg handbagage och 1×23 kg incheckat bagage på din resa.

British Airways Terraces Lounge & First Lounge i San Francisco International

Du hittar British Airways lounge i den internationella terminalen. Den är öppen dagligen från kl.12:00, till det sista flyget har gått.

Ny British Airways rutt till – San José i Kalifornien

Vill du besöka Kalifornien, kan du nu också flyga med British Airways direkt från London till San José. Med det dagliga flyget från London Heathrow kan du nå San José på 10 timmar och 30 minuter. Du landar på Mineta San José International i hjärtat av Silicon Valley, endast tre kilometer från downtown San José. Det är enkelt att komma vidare från flygplatsen: du kan använda de kommunala färdmedlen, ta en taxi eller hyra en bil. Om du ska ta en hyrbil så samarbetar British Airways med Avis. Du tjänar Avios, varje gång du hyr en bil. Du kan också registrera dig till Avis Preferred och slippa kö och få en snabb upphämtning.

 

Tidigare artikel

CWT ENERGY, RESOURCES & MARINE

Nästa artikel

Global Travel Price Outlook